Gain admission into 200 level in any university of your choice. Call 09038469227
Loughborough University - Supercharge your career at a Top-10 UK Business School
Do you want to study in the US, UK, Malaysia or anywhere overseas? Click here to Start!

Exam Revision for the Novel "Sweet Sixteen" by Bolaji Abdullahi

“Sweet Sixteen” by Bolaji Abdullahi is the official novel to be read by every JAMB candidate in the 2019 UTME, irrespective of the course you intend to study. We will therefore be embarking on Exam Revision to study this novel by giving summaries, possible questions and important information that would help you pass every single question set by JAMB from this novel. Please always check this publication for new updates on this revision class.

Every candidate registering for 2019 UTME is entitled to this novel, “Sweet Sixteen” by Bolaji Abdullahi, so ensure you demand for it at the centre where you are registering for UTME. It is compulsory, and it is your right to have it.

Exam Revision for the Novel

We will use this publication to link important resources, and future links concerning this novel. When we have summaries of the novel, or group of questions that you will find useful, we will be linking them below as we come closer to the exam.

To get JAMB CBT Past Questions, some of which we will include from this novel, through JAMB practice app and software, please get your copy at this link; https://myschool.ng/latest-jamb-cbt-practice-mobile-app-free-download

Here is some basic information from the novel;

Author of Sweet 16: Bolaji Abdullahi

Genre: The Genre of Sweet Sixteen is Fiction

Number of Pages: Pages is Sweet Sixteen: 53

Publication Year: Sweet sixteen was published on February 1, 2017

Short Desciption: Aliya has to constantly remind her father that she is not a child but ‘a young adult.’ He does not always agree with her.

But now that she is turning sixteen, he is sitting up and taking notice. The expected birthday card from him is replaced by a present and no holds barred letter – a page for each year she has lived.

It chronicles the lessons he has tried to teach her and the wisdom he has attempted to pass to her. It unburdens the burning questions she has about life and sometimes shows through the cluelessness of parental units.

Aliya questions who she is and why she is; with her father as a guide on this journey of discovery. An engaging coming of age guide on life and love for the teenage girl.

Before we really get started, Have you already finished reading the novel? We believe it should take you up to 5 days to thoroughly complete this novel, so we're throwing the flow open for those who have already finished the novel. How would you summarize what you understand from the book so far?

Related Posts

JAMB 2019 CBT Software Agents - Click Here to Apply
JAMB 2019 CBT Mobile App - Download Now, It's Free!

Comments (130)

favourite
2 weeks ago
its a good story
  • oluwapelumi: it z a great story which talks about the joy of approaching 16 years and the dangers entails,and it also talks about the expansion of technology and how it has much been affecting the world in general.....My Bello in the story said it is easier to climb up on an empty stomach than a full one.....yes most of d poor Pple of those days are the one we call our parent now and they are successful and rich.....they are rich bcuz they strive all their live not to die the same way their parent died.....but a lot of children of rich Pple nowadays are focused on their parent wealth not thinking of how to be a good graduate with a good work.......t.b.continue...,......
    Like 1    Dislike 0   2 weeks ago
DanielCruz
2 weeks ago
pls I need complete syllables for jamb
2019. Economics, Government, English and literature in English pls........... send dem in one files pls in my email or any were pls..........
Moses
2 weeks ago
Aliya is tell mr bello that am now young girl becouse am turn to16
snookiejay
2 weeks ago
Title : Sweet Sixteen
Author : Bolaji Abdullahi
Genre: Fiction
Format: Paperback
Dimension: 5.5X 8.5
Number of Pages: 157
Publication Year: February 1, 2017
Publisher: TND Press Limited
ISBN: 978-978-546-375-0.
MORE LIKELY QUESTIONS AND ANSWERS FROM SWEET SIXTEEN
1. What was the introductory statement on Aliya’s 16th birthday letter?
CORRECT ANSWER=”How time flies”
2. What is the title of Aliyas 16th birthday letter?
CORRECT ANSWER= ”Letter to my daughter”
3. What was so special about Aliya’s 16th birthday letter?
CORRECT ANSWER= It had 16 pages and each page for each year of her life.
4. What surprised Aliya about her 16th birthday letter?
CORRECT ANSWER= She thought her dad copied Maya Angelou work with the title “letter to my daughter”, but was surprised to see her dad copied only the title and wrote the letter in his words.
5. What was the title of Aliya’s 12th birthday letter?
CORRECT ANSWER= Happy birthday my first lady, remember only God is greater than you.
6. Who is the protagonist in the book sweet sixteen?
CORRECT ANSWER= Aliya
7. In the department of rascality and smartness who was the gold medallist?
CORRECT ANSWER= Akin.
8. To Aliya what is the meaning of being dumb?
CORRECT ANSWER= Not being intelligent.
9. What is the title of chapter one of sweet sixteen?
CORRECT ANSWER= the letter.
10. What is Aliya’s mother profession?
CORRECT ANSWER= Nursing.
11. What is the name of Aliya’s father?
CORRECT ANSWER= Mr. Bello
12. To Aliya being called a child is the same thing as?
CORRECT ANSWER= Stupid.
13. At the birth of Aliya what was he father’s profession?
CORRECT ANSWER= Journalism.
14. The only thing Aliya’s father thought was worth celebrating was?
CORRECT ANSWER= Achievements not birthday.
15. The name of the writer of sweet sixteen is?
CORRECT ANSWER= Bolaji Abdullahi.
16. What name disgusted Aliya most?
CORRECT ANSWER= you could call her chubby, plump but not fat.
17. At What age did Aliya start wearing bra?
CORRECT ANSWER= at the age of ten.
18. At what age did Aliya get into secondary school?
CORRECT ANSWER= 12
19. What was Aliyas perception about her roommate Grace?
CORRECT ANSWER= She was a nice and generous person.
20. What was the proof that Aliya was serious in her chemistry for the term?
CORRECT ANSWER= It reflected in her continuous Assessment and she made an A at the end of the term.
21. What kind of girls did Mr. Bello say boys like?
CORRECT ANSWER= Dumb girls
22. According to sweet sixteen what is the main aim of chess game?
CORRECT ANSWER= to capture opponents king.
23. Why did Aliya not return Tokunbos teddy bear which he gave her on Valentine’s Day?
CORRECT ANSWER= She thought she won’t do that without hurting him.
24. Aliya’s religion was?
CORRECT ANSWER= Islamic religion.
25. What was Aliya’s sixteenth birthday present?
CORRECT ANSWER= A portable digital Camera.
26. What was Aliya doing when grace returned from the bathroom on Aliya 16th birthday?
CORRECT ANSWER= Dressing her bed.
27. What are the definitions Mr. Bello give as the meaning of dumb girls?
CORRECT ANSWER= A girl who needs to live up to people’s expectation
28. What statement does Aliya father make to end discussions during visiting days?
CORRECT ANSWER= ”By the way do you still have your inhalers”
29. What sickness was Aliya suffering from?
CORRECT ANSWER= Asthma.
30. What advice did Aliya’s father give to her when she asked if she could return the teddy to bobo.
CORRECT ANSWER= “Well is a decision you have to make for yourself”.
31. Mention two incidence that stopped Aliya from returning Bobo’s teddy to him?
CORRECT ANSWER= the duty master approaching them in their mode of discussion and secondly tokunbo travelling to Ireland.
32. What is Bobo’s real name?
CORRECT ANSWER= Tokunbo.
33. She felt she could be charged for the number of words she spoke who is this?
CORRECT ANSWER= Grace.
34. Apart from Public relations job another occupation considered by Aliya’s mother for her father is?
CORRECT ANSWER= Stand-up Comedy
35. Who is the king of boys according to the novel?
CORRECT ANSWER= Akin.
36. What did Aliya’s friends tell her about having male siblings?
CORRECT ANSWER= they are annoying.
37. What was the name of Aliya’s mathematics teacher?
CORRECT ANSWER= Miss Salako.
38. “Must you always be a jerk, she asked menacingly” who was this statement referring to and why?
CORRECT ANSWER= To Akin because he pronounced mensuration as menstruation which made the whole class burst into laughter.
39. What was people’s perception about Grace?
CORRECT ANSWER= People thought she was a snob because she did not like talking.
40. Aliya’s birthday gift while in school was mostly given to her by?
CORRECT ANSWER= the principal.
41. What was written on the teddy bears heart shaped embossment given to Aliya by Tokunbo?
CORRECT ANSWER= I love you.
42. To perform well in the terminal examination what did Aliya plan to do?
CORRECT ANSWER= to improve her correct answering speed by taking off five minutes allowed to each question.
43. At primary school, Aliya’s father was working with a?
CORRECT ANSWER=Public Relations Agency.
munirudeen
2 weeks ago
may God bless our reality
Horlalekan
2 weeks ago
i love all the commenter for the little knowledge they share to us
Kingsam_py
2 weeks ago
Summary of "sweet sixteen"
"she's trying to know more about life" (race).
#kingsam_py
#olaks
#olaksrecord
#olaksrecords
#iamkaysky
#ajimudaolamide
#pass
#jamb
#success
#GOD
Edehogechi
2 weeks ago
I understand the book Sweet sixteen as the impacting the suppose knowledge a lady at the age of sixteen should have by her parent.i mean the teaching a lady at the age of sixteen should have because she is no longer a child and need some neccessary teaching on how to make a good home,about adolescent age and things involve like s*x,good character and so on
This is more of a book of life lessons than a novel
Munachiso58
1 week ago
the I part in the book is better than d PO in the book.
ask me d meaning of d IPO!
sarklesh
1 week ago
OK. Is it the computer that is going to mark our script immediately
KING ASA
1 week ago
Naaah...!!!. Read the book in a night, quiet fun to read and very lengthy. its really interesting though, like to talk of all the moments she spent in school and at home both with her friends and family, most especially her dad. I've gotta say the writer really tried; being able to cover many areas of life, most especially the teenage life and fitting in talks, sayings and adages that leave the readers with a moral lesson or lessons to learn and actually pass on as he ended the story with a life assignment. And to talk of, I'm actually gonna pass it down to the coming generation as a coming of age story...Lol...!!!. In conclusion; this sweet sixteen and "the last days at forcados high" are like the best Nigerian novels I've ever read. God bless the writers and God bless My School for creating this kind of platform to be able to really express my gratitude. #Thank You all....!!!!!
Success vera
1 week ago
I have written a summary of the novel. Anyone interested can call me on 08130850520 or 08174124981.
okutevickie111
1 week ago
pls stop posting wrong information here especially the numbers of pages and wrong spellings like Abdulahi instead of Abdulai. all these may help us to fail jamb

Quick Questions

Ask Your Own Question
To get notifications when anyone comments,
Follow Comments

Post Comment

Please don't post or ask to join a "Group" or "Whatsapp Group" as a comment. It will be deleted. To join or start a group, please click here